fbpx

Vic acull la posada en marxa d’una nova edició del CJNC

L'encontre finalitzarà amb concerts a Terrassa, Banyuls de la Marenda i Menorca els dies 4, 5 i 6 d'agost.

Aquest 28 de juliol s’ha posat en marxa, a Vic, l’11a edició del Cor Jove Nacional de Catalunya, un projecte que té com a principal objectiu oferir una formació coral integral i d’alt nivell als joves cantants del país, contribuint activament a la seva inserció professional de la mateixa manera que fa el seu homòleg orquestral, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, amb els joves instrumentistes. Alhora, esdevé un producte cultural de la màxima qualitat, facilitant l’apropament del cant coral a tots els públics i convertint-se en un ambaixador de la tradició coral catalana.

Amb aquest encontre d’estiu, que s’allargarà fins al dia 3 d’agost i que es clourà amb concerts a Terrassa, Banyuls de la Marenda i Menorca els dies 4, 5 i 6, arrenca una nova etapa del Cor Jove Nacional de Catalunya. Els joves cantants que aquests dies es troben assajant a Vic, a les instal·lacions de L’Atlàntida, treballaran plegats durant un període de dos anys i es reuniran, també, en uns nous encontres de Setmana Santa. Fins ara, l’activitat del CJNC tenia una durada de només un any, i es concentrava, bàsicament, al període estival.

El Cor Jove Nacional de Catalunya renova el seu projecte just després de celebrar el seu 10è aniversari i amb l’objectiu de potenciar, encara més, el vessant formatiu del projecte, d’elit, oferint una experiència formativa única als joves que en formin part. Mireia Barrera, una de les directores corals més reconegudes del país, i que ja va dirigir el CJNC el 2019, compartint-ne la titularitat amb la francesa Catherine Simonpietri, serà l’encarregada de liderar aquesta nova etapa.

La llarga trajectòria de Barrera com a directora de cors professionals, entre els quals destaquen el Coro Nacional de España o el Barcelona Ars Nova, li atorga una visió privilegiada de tots els elements que defineixen un bon cantant professional i, per tant, de la formació que cal oferir als joves cantants per ajudar-los a encarar la seva futura carrera. D’altra banda, els dos anys de titularitat li donaran la possibilitat de plantejar un projecte a més llarg termini que posi l’èmfasi en el caràcter formatiu del Cor Jove Nacional de Catalunya, nascut amb l’objectiu de dotar el país d’un instrument pedagògic d’excel·lència en l’àmbit coral.

Perejaume, artista col·laborador de l’encontre d’estiu 2023

Una de les voluntats de Mireia Barrera, en la seva nova etapa com a directora titular del Cor Jove Nacional de Catalunya, ha estat obrir la porta a establir col·laboracions amb artistes d’altres disciplines. És per això que, en aquest primer encontre, el CJNC comptarà amb Perejaume com a artista col·laborador, que s’ha encarregat de la concepció de la segona part del programa.

Entrellaçant creació plàstica i literària, l’obra de Perejaume combina pintura, escultura, paraula, acció, vídeo i so, tot qüestionant les relacions entre natura i cultura. El 2005 va ser mereixedor del Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya i, el 2006, del Premi Nacional d’Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura d’Espanya. Algunes de les seves intervencions i exposicions més notòries són els medallons del Gran Teatre del Liceu (1999), les retrospectives Deixar de fer una exposició (MACBA, 1999) i Ai Perejaume, si veies la munió d’obres que t’envolten, no en faries cap de nova! (La Pedrera, 2011).

Durant l’encontre, el Cor Jove Nacional de Catalunya tindrà l’oportunitat de treballar, també, amb el mestre Antoni Ros-Marbà, un dels directors d’orquestra més reconeguts del nostre país, i que vindrà a compartir tot el seu coneixement amb els joves cantants, apropant-los al gran repertori per a cor i orquestra.

La poesia catalana, protagonista del primer encontre del CJNC23

Per estrenar-se en aquesta nova titularitat al capdavant del Cor Jove Nacional de Catalunya, Mireia Barrera ha dissenyat un programa que gira entorn de la poesia catalana i valenciana. Joan Maragall, Josep Carné, Josep Vicenç Foix o Pere Quart en seran alguns dels protagonistes, musicats per compositors també catalans com Mariona Vila, Manuel Oltra o Benet Casablancas.