Cor Jove Nacional de Catalunya 2020

Enmig de la pandèmia per Covid-19, el Cor Jove Nacional de Catalunya va celebrar la vuitena edició del 23 de juliol a l’1 d’agost de 2020 a Vic. El CJNC20, dirigit per Lluís Vilamajó, va donar el tret de sortida a la represa de l’activitat coral, després del confinament, i va posar en pràctica el protocol d’higiene i prevenció elaborat pel Moviment Coral Català i pel conjunt de federacions corals catalanes, que serviria perquè les corals de tot el país poguessin recuperar la seva activitat amb seguretat.

Malgrat la situació excepcional, el CJNC20 es va poder celebrar amb normalitat, i va comptar amb un equip de quatre professores, podent treballar, així, aspectes fonamentals de la formació d’un cantant. Maria Mauri, que va ser la pianista d’aquesta edició, conduïa també les sessions de música de cambra, tasca que compartia amb Viviana Salisi. Amb Rochsane Taghikhani van poder treballar la dicció lírica, i Montserrat Martorell va ser l’encarregada del treball corporal. El programa, de música vocal alemanya dels segles XVIII i XIX, es va poder sentir en concert al Festival Internacional de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages – Memorial Eduard Casajoana i al cicle Nits d’Estiu al Pati de l’Ós del Seminari de Vic.

L’abril de 2021, el Cor Jove Nacional de Catalunya havia de debutar amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya a L’Auditori, amb una producció de “La Creació” de Haydn que la situació sanitària va obligar a cancel·lar. Amb l’anul·lació d’aquests concerts, la clausura del CJNC20 va ser 28 de març a la Sala Oriol Martorell, en el marc del festival Emergents, amb un concert que suposava el debut del Cor Jove Nacional de Catalunya a L’Auditori de Barcelona i que va estar dedicat a l’Àlex Honrubia, baix del CJNC20, que ens va deixar sobtadament el 9 de febrer de 2021.

Cor Jove Nacional de Catalunya 2019

Per a la setena edició, el Cor Jove Nacional de Catalunya va comptar, per primera vegada, amb dues directores: Catherine Simonpietri i Mireia Barrera. Completava l’equip Maria Mauri, al piano. L’encontre del CJNC19 es va celebrar del 15 al 25 de juliol al Monestir de Sant Daniel, a Girona, i es va cloure amb concerts al mateix Monestir i al Théatre des Aspres de Thuir, a França, en la que va ser la primera visita del Cor Jove Nacional de Catalunya a la Catalunya Nord. El repertori, de música coral del segle XX, comptava amb una primera part d’autors francesos, amb compositors com Poulenc, Hersant o Vierne, i una segona part de compositors catalans, amb obres de Lamote de Grignon, Homs o Magrané, entre d’altres.

Pocs dies després, el CJNC19 va viatjar a Donostia, on el dia 1 d’agost va compartir concert amb el Cor Jove del País Basc a la Donostiako Musika Hamabostaldia, el festival de música clàssica més antic d’Espanya i un dels més veterans d’Europa, de reconegut prestigi.

El 13 març de 2020, el Cor Jove Nacional de Catalunya havia de debutar a L’Auditori de Barcelona amb un concert del CJNC19 a la Sala Oriol Martorell, sota la direcció de Mireia Barrera, en el marc del festival Emergents. L’arribada de la pandèmia per Covid-19, però, va obligar a cancel·lar aquest concert poques hores abans, amb tot a punt. Des del confinament, el CJNC19 va enregistrar “L’ànima de les flors” de Xavier Casademont, vídeo amb el qual va felicitar la diada de Sant Jordi.

Finalment, el CJNC19 es va cloure el 7 de gener de 2020 amb un concert extraordinari de Reis al Palau de la Música Catalana, que suposava el debut del Cor Jove Nacional de Catalunya a l’emblemàtica sala modernista.

Cor Jove Nacional de Catalunya 2018

Josep Vila i Casañas va ser el director de la sisena edició del Cor Jove Nacional de Catalunya, durant la qual les seves composicions van tenir, també, un paper destacat. El CJNC18 va arrencar el 9 de juliol a Barcelona amb els assajos de preparació del XLII Congrés Mundial de Pueri Cantores, on el Cor Jove Nacional de Catalunya va participar en l’estrena del “Magnificat brevis” de Bernat Vivancos i la “Missa Sagrada Família” de Josep Vila i Casañas.

Del 27 de juliol al 5 d’agost de 2018, el CJNC va participar, per primera vegada, al festival Europa Cantat de l’European Choral Association. Allà, a més d’oferir concerts en solitari, va compartir taller amb els cors joves nacionals de França i Itàlia, interpretant obres de Mahler, Brahms, Augustinas i Rheinberger per a doble i triple cor, sota la direcció de Filippo Maria Bressan.

L’octubre de 2018, el CJNC18 va viatjar a Brussel·les convidat per l’eurodiputat Ramon Tremosa, on va oferir un concert de música coral catalana a l’església de Saint Jean Baptiste du Beguinage, a més de visitar el Parlament Europeu. Pocs dies després, a Barcelona, iniciava l’enregistrament del primer disc del Cor Jove Nacional de Catalunya, a la Basílica de la Mercè de Barcelona. Un recorregut per la música sacra catalana, del barroc al segle XXI, que inclou el “Magnificat Brevis” de Vivancos i la “Missa Sagrada Família” de Vila i Casañas, amb Arnau Farré a l’orgue.

Cor Jove Nacional de Catalunya 2017

La cinquena edició del Cor Jove Nacional de Catalunya es va celebrar a Vila-seca del 25 d’agost al 3 de setembre de 2017. Xavier Pastrana repetia a la direcció, que va compartir amb l’argentí Santiago Ruiz, i Oriol Castanyer en va ser el pianista. Els autors americans van ser els protagonistes del programa del CJNC17, amb una primera part de peces de compositors sud-americans, com Ginastera, Guastavino o Piazzola, i una segona part que ens transportava a Nord-amèrica, amb les “Old American Songs” d’Aaron Copland i l'”Agnus Dei” de Samuel Barber. Es va poder sentir en concert al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona i al Convent de les Arts d’Alcover.

El 7 de gener de 2018 va oferir un concert extraordinari de Reis a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca, sota la direcció de Xavier Pastrana, com a clausura del 5è aniversari.

Cor Jove Nacional de Catalunya 2016

La quarta edició del Cor Jove Nacional de Catalunya es va celebrar entre Vila-seca i Vaison la Romaine, a França, del 26 de juliol a l’1 d’agost. Després d’uns dies de treball a Vila-seca, que van culminar amb concerts a l’Auditori Josep Carreras i a la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, el CJNC16 va viatjar cap a Vaison la Romaine per participar al festival Choralies, convidat per treballar al costat dels cors joves nacionals de Noruega, Itàlia i França. En el marc d’aquest festival va oferir concerts a l’Église de la Ville haute i a la Catederal de Vaison la Romaine, i a Châteauneuf-de-Gadagne, a més del concert conjunt amb els altres tres cors joves nacionals al teatre antic de Vaison la Romaine, interpretant la Sea Symphony de Vaughan Williams sota la direcció de Philippe Forget.

El director d’aquesta edició va ser Xavier Pastrana, i va comptar amb Oriol Castanyer com a pianista. El repertori feia un repàs per alguns dels grans autors catalans, com ara Lamote de Grignon, Joaquim Serra, Cristòfor Taltabull o Manuel Oltra.

Cor Jove Nacional de Catalunya 2015

Vilafranca del Penedès, com a Capital de la Cultura Catalana 2015, va acollir, del 16 al 26 de juliol, l’encontre de la tercera edició del Cor Jove Nacional de Catalunya. Sota la direcció d’Erik van Nevel i Jordi Casas, el CJNC15 va treballar un programa de música flamenca del renaixement i de música catalana de compositors del segle XX com Toldrà, Taltabull, Civil o Falla, que es va poder sentir en concert a Vilafranca del Penedès, Agramunt, Palafrugell i Vila-seca. Va comptar amb Oriol Castanyer com a pianista i Salvador Parron com a instructor vocal.

Cor Jove Nacional de Catalunya 2014

El Cor Jove Nacional de Catalunya va celebrar la segona edició del 18 al 28 de juliol de 2014 a Girona, al Monestir de Sant Daniel, sota la direcció de Ragnar Rasmussen i Josep Vila i Casañas. El programa era un recorregut per Europa, de nord a sud, amb obres de compositors noruecs, anglesos, alemanys, danesos, holandesos, francesos, italians i catalans. Es va poder sentir en concert al Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, a l’Auditori Enric Granados de Lleida, i al Monestir de Sant Daniel, en el marc del 1r Cicle de Concerts del Mil·lenari. Comptava amb Oriol Castanyer com a pianista i Salvador Parron com a instructor vocal.

El CJNC14 va oferir el seu últim concert al novembre, al Petit Palau, a Barcelona, en el marc de la conferència Reaching out i de l’assemblea general de l’European Choral Association – Europa Cantat. Un concert compartit amb la Coral Sant Jordi i titulat “De la Coral Sant Jordi d’Oriol Martorell al Cor Jove Nacional de Catalunya. 50 anys construint Europa des de Catalunya”.