La primera edició del Cor Jove Nacional de Catalunya va celebrar el seu encontre a Vic, en el marc de la Setmana Cantant, del 22 al 31 de juliol de 2013. Sota la direcció de Vytautas Miškinis i Xavier Puig, va treballar un programa de música bàltica i de música catalana del segle XX que es va poder sentir en concert a L’Atlàntida de Vic, l’Auditori Enric Granados de Lleida, el Festival Internacional de Música Clàssica Pau Casals del Vendrell i l’Auditori de Girona, dins la programació de la Mediterranean Voices Conference. Comptava amb Oriol Castanyer com a pianista i Salvador Parron com a instructor vocal.
Etiqueta: CJNC13
Oriol Castanyer
Inicia els estudis de música al Conservatori Municipal de Música de Sant Cugat del Vallès i els continua al Conservatori Professional de Terrassa, on cursa el Grau Mitjà de Piano i de violoncel, i obté el Premi d’Honor de Piano i Menció d’Honor de Música de Cambra. Posteriorment, fa el Grau Superior de Piano al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Superior del Liceu amb el pianista Miquel Farré, i obté Menció d’Honor de Grau Superior. És finalista al I Concurs de Piano “Eugènia Verdet” i al XXV Concurs “Joan Massià”, i obté Menció d’Honor a la 35a edició del Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya.
Paral·lelament, ha estudiat direcció coral amb Elisenda Carrasco, Xavier Sans, Mireia Barrera, Xavier Puig, i l’any 2013 es gradua en direcció de cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on estudia amb Josep Vila i Casañas i Johan Duijck.
Interessat en diversos estils dins el món de la música, forma part del grup de música tradicional i popular Amanida Folk amb el qual ha realitzat concerts arreu de Catalunya, Espanya, Portugal, Suïssa i França. Ha estat professor de Cant al Conservatori de Terrassa i actualment és professor d’Harmonia a l’escola de música Aula de So de Sant Cugat del Vallès.
Ha col·laborat amb la Fundació “la Caixa” com a pianista i director muntador en els concerts participatius del Rèquiem de Mozart i el Messies de Haendel. Des del 2011, també col·labora amb el Servei Educatiu de L’Auditori de Barcelona com a director en el projecte Cantània, i és convidat per impartir cursos i tallers per a diferents entitats i festivals (FCEC, Corearte…).
Ha treballat amb el cor Lieder Càmera com a corepetidor i entre novembre de 2008 i juliol de 2014 en va assumir la subdirecció. Ha estat pianista acompanyant del Cor Infantil de l’Orfeó Català i pianista del Cor Jove Nacional de Cataluya (CJNC), i actualment és pianista i director del Cor Infantil Sant Cugat, director del cor femení Aglepta i de la Coral Sinera. Des de setembre de 2016, assumeix la direcció de la Coral Sant Jordi.
Salvador Parron
Nascut a Barcelona, realitza els estudis de clarinet al Conservatori Municipal de Barcelona. Paral·lelament estudia cant i Història de l’Art. A partir del 1993 prossegueix els estudis de cant a la Guildhall School of Music and Drama de Londres amb Rudolf Piernay i David Pollard, on es gradua l’any 1997 i finalitza el Postgrau d’òpera el 1999. Ha estat professor de dicció al Curs Internacional de Música La interpretación històrica de la Fundació “La Caixa” a Valladolid i del Postgrau en Direcció Coral de Blanquerna (URL, CMMB, FCEC), de cant i de fonètica de llengües estrangeres a l‘Estudi de Barcelona i als Conservatoris de Girona i d’Igualada, i de conjunt vocal i de Lied a l’Esmuc. Després d’haver exercit el càrrec de director acadèmic al Conservatori de Girona de 2008 a 2012, prossegueix la seva tasca docent al mateix centre, al Conservatori Superior del Liceu i al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Ha estat el director del Concurs per a joves cantants de l’Associació Catalana de Professors de Cant, entitat de la qual en va ser fundador i secretari fins el 2010.
Ha participat en diverses produccions operístiques a Gran Bretanya amb companyies com English National Opera, European Chamber Opera (I Quattro Rusteghi), Clonter Opera (Carmen), Palace Opera (La Navarraise), Garden Opera (Le Nozze di Figaro), al American Music Festival al Barbican Centre amb Ariane de Martinu i amb la primera audició a Anglaterra de The Aspern Papers d’Argento i al Festival de Dartington amb Don Giovanni; a Alemanya (Rappresentatione di anima, et di corpo), i al Teatro Real i al Gran Teatre del Liceu amb La Capella Reial de Catalunya en L’Orfeo de Monteverdi. Ha actuat al Festival de Vantaa a Finlàndia amb la Capella de Ministrers, en el Retablo de Maese Pedro de Falla (OCC/Manel Valdidieso), en La Creació de Haydn (JONC/Josep Pons), en la Passió segons San Joan d’Arvo Pärt a L’Auditori de Barcelona (Jordi Casas), en el Dido & Aeneas de Purcell amb Early Opera Company i, en un programa de Tonadillas escénica amb Estil Concertant, al Palau de la Música de València. Ha fet recitals a Londres (St James’-Piccadilly, St John’s-Smith Square), Brighton, Cardiff, França, Itàlia, Espanya i arreu de Catalunya.
Debuta l’any 2000 al Gran Teatre del Liceu Don Quijote en Barcelona de J. L. Turina, posteriorment a Sabadell amb Il Telemaco de F. Sor, a l’Auditorio Nacional amb El Messies de Händel i al Teatro Real l’any 2004 amb un programa de Tonadillas Escénicas amb G. Garrido i L’Ensemble Elyma, recentment enregistrat pel segell K617. Ha cantat Chaplitsky en la producció del 2003 de La Dama de Piques de Txaikovski al Gran Teatre del Liceu, Una Cosa Rara de V. Martín i Soler al Palau de la Música de València, L’Apoteosi de Kapsberger, l’any 2006, a l’Auditori de Pamplona, al Kursaal de Donostia i al Teatro Arriaga de Bilbao. Darrerament ha cantat a l’Auditori de Girona l’oratori Magdalena Penitent de F. Civil i el Requiem de W. A. Mozart, El Rei David de A. Honegger a l’Auditori de Lleida i a l’Auditori Winterhur de Barcelona i, amb l’Ensemble L’Albera, grup guanyador del Concurs de Música Antiga de Sevilla, el programa Strana armonia d’amore, al Festival (a)phònica de Banyoles i al Festival Antiqua 2008 a Castagneto Po, el Dichterliebe de R. Schumann al Festival de Música de Manlleu i el programa Barroc 3.0 a Olot, Osca i Toulouse, entre d’altres.
L’any 2007 va publicar la traducció al català del tractat de Pierfrancesco Tosi, Opinions de cantants antics i moderns, o sigui, observacions sobre el cant florit per l’editorial DINSIC i el 2012 finalitza els seus estudis de Màster en Gestió Cultural.
Vytautas Miškinis
Vytautas Miškinis (1954, Vilnius – Lituània) – Director de cor, pedagog i compositor. Com a compositor, Miškinis és molt conegut a Lituània i a l’estranger. Ha escrit més de 400 obres profanes i prop de 150 obres religioses, i més de 100 arranjaments de cançons populars per a diversos conjunts.
Com a resultat de molts anys de treball amb el cor Ąžuoliukas, que continua dirigint, les cançons per a nens constitueixen una gran part de la seva obra. Obert a les tendències de l’època, el compositor també presta gran atenció a l’edat i les capacitats dels cantants.
Les seves obres mostren una estreta relació entre música i text. La seva música religiosa es basa principalment en els textos llatins. Les seves obres ens mostren una textura melòdico-harmònica, amb elements de polifonia i efectes sonors aleatoris.
Xavier Puig Ortiz
Nascut el 1973 a Cervera (Lleida), comença els seus estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d’aquesta ciutat, per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona on obté el Títol Superior de professor d’harmonia, contrapunt i composició, sota el mestratge de M.A.Hurtado, M.Roger, B.Casablancas i Josep Soler.
Paral·lelament s’inicia en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudia amb els mestres Josep Prats, Johan Duijck, Laszlo Heltay i Jordi Casas (1990-94). Rep també la lliçó magistral del professor Eric Ericson, organitzada per la Fundació la Caixa. Continua la seva formació com a director coral als Cursos Europeus de Direcció impartits pel professor Pierre Cao a Catalunya (1996-98), i a l’Academie International de Pontarlier (França) (1997-98).
S’introdueix en la direcció orquestral amb el mestre Salvador Mas al Conservatori Superior de Barcelona (1994-95) i als Wiener Meisterkurs de Viena (1999). El 1999 és admès a la Universität für Musik und Darstelende Kunst de Viena, on durant 3 anys cursarà els estudis de Musikleitung (direcció musical) en l’especialitat de direcció d’orquestra, sota el mestratge de Leopold Hager, Yuji Yuassa, Günther Theuring i Howard Arman entre altres. El març de 2001 obté el Erste Diplom d’aquest reconegut centre.
El març de 2002 guanya el concurs celebrat a Cuenca per cobrir la plaça de Director Assistent de la J.O.N.D.E. (Joven Orquesta Nacional de España), que desenvoluparia fins el 2004, i amb la qual va realitzar una gira l’estiu de 2002 dirigint concerts al prestigiós festival alemany de Schleswig-Holstein i a la sala gran de la Konzerthaus de Berlín, a més del Auditorio de León. Posteriorment (2005) ha dirigit la JONDE en un enregistrament de música espanyola, amb obres d’Esplà i Gómez.
El juliol de 2003 guanya el concurs per a la plaça de Director Assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), càrrec que desenvolupa fins el juliol de 2005, i amb qui dirigeix diferents programes amb obres de Mozart, Txaikovsky i Britten.
És director titular del Cor de Cambra de l’Auditori “Enric Granados” de Lleida (des de 2002), amb qui ha interpretat bona part del repertori cor-orquestral clàssic, i de la Coral Ginesta de Cervera. El mateix 2002 va fundar la companyia d’òpera de cambra l’Opera de tres rals, amb qui ha cultivat l’òpera de petit format.
Ha estat director convidat per l’Orquestra Nacional d’Espanya (ONE), l’Orquestra i Cor de RTVE, l’Orquestra Pablo Sarasate de Pamplona, la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (JONDE), l’Orquestra de Granada, l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra, l’Orquestra de Córdoba, l’Orquestra Barroca Catalana, l’ensemble “Kaleidoscop der Nationen” de Viena, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell-Terres de Lleida, l’Orquestra Camerata XXI de Tarragona, l’Orquestra de GironarquestraO, l’Orquestra Terrassa48 o l’Orquestra Simfònica del Vallès, per a la qual dirigeix el projecte participatiu de Setmana Santa.
A nivell pedagògic, és professor d’orquestra i direcció a l’Esmuc (Escola Superior de Música de Catalunya). Ha estat director convidat en orquestres de joves, com la JORCAM (Joven Orquesta de la Comunidad de Madrid), les orquestres dels Conservatoris de Canàries, Musikene, Badajoz i Tarragona, així com a la Trobada de Joves Orquestres d’Igualada, o la Jove Orquestra de la Diputació de Tarragona. Ha estat professor dels Cursos de Direcció Coral de la FCEC i de la FESTCAT, a més del Curs Internacional de Cervera.
Entre els enregistraments destaca un disc de música religiosa inèdita de Mompou i Blancafort o el primer enregistrament dels concerts per a violí i oboè de Joan Manén. És director artístic de la Setmana Cantant Internacional de Vic, i del Festival de Pasqua de Cervera, que fundà el 2011, dedicat a la música clàssica catalana. Juntament amb la direcció del concert de l’11 de setembre, organitzat per la Fundació Mas i Mas, s’ha destacat en la redescoberta i promoció de la música d’autors catalans.