fbpx

Cor Jove Nacional de Catalunya 2014

El Cor Jove Nacional de Catalunya va celebrar la segona edició del 18 al 28 de juliol de 2014 a Girona, al Monestir de Sant Daniel, sota la direcció de Ragnar Rasmussen i Josep Vila i Casañas. El programa era un recorregut per Europa, de nord a sud, amb obres de compositors noruecs, anglesos, alemanys, danesos, holandesos, francesos, italians i catalans. Es va poder sentir en concert al Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, a l’Auditori Enric Granados de Lleida, i al Monestir de Sant Daniel, en el marc del 1r Cicle de Concerts del Mil·lenari. Comptava amb Oriol Castanyer com a pianista i Salvador Parron com a instructor vocal.

El CJNC14 va oferir el seu últim concert al novembre, al Petit Palau, a Barcelona, en el marc de la conferència Reaching out i de l’assemblea general de l’European Choral Association – Europa Cantat. Un concert compartit amb la Coral Sant Jordi i titulat “De la Coral Sant Jordi d’Oriol Martorell al Cor Jove Nacional de Catalunya. 50 anys construint Europa des de Catalunya”.

Ragnar Rasmussen

Ragnar Rasmussen és professor associat de direcció coral al Conservatori de Música de la Universitat de Tromso, Noruega, i director del Vokal Nord Ensamble així com del Mimas Chamber Choir.

El curs 2007-2008 va ser professor convidat de l’Acadèmia de Música de la Universitat d’Eslovènia. Del 2008 al 2010 fou el director del Cor Jove Nacional de Noruega i l’any 2010 del Cor Jove Mundial. Va estudiar música sacra i direcció coral amb E. Ericson i S. Sköld, i direcció d’orquestra amb C. Metters i J. Panula. Ha rebut premis en nombrosos concursos, també com a director, amb els cors Saga, Mimas i Vokal Nord Ensamble.

Director convidat habitual de cors i orquestres d’arreu d’Europa, sovint membre de jurats de concursos corals nacionals i internacionals, Ragnar Rasmussen imparteix freqüentment cursos i tallers per a directors.

Josep Vila i Casañas

És un dels directors de cors més reconeguts de Catalunya i de l’Estat espanyol. La intensa tasca que està duent a terme en l’àmbit de la direcció coral i de la composició li ha valgut un ampli reconeixement de la crítica i del públic. Des de l’any 1998 és el director de l’Orfeó Català, que té la seu al Palau de la Música Catalana. El 2011 fou nomenat director titular del Cor de Cambra del Palau, un conjunt de veus professionals fundat pel mateix Orfeó l’any 1991. Paral·lelament a la seva activitat artística, exerceix de professor de direcció de cors a l’Escola Superior de Música de Catalunya des de l’any 2005.

Format en direcció coral sota el mestratge de Manel Cabero, Lluís Vila, Pierre Cao, Laszlo Heltay, Josep Prats, Johan Duijk i especialment Eric Ericson, ha estat fundador i director del Cor Lieder Càmera de Sabadell durant 16 anys, fet que li ha permès enregistrar una àmplia discografia. Anteriorment havia estat director titular de la Coral Càrmina de Barcelona i del Coro de Radiotelevisión Española.

Al llarg de la seva trajectòria artística, ha dirigit altres formacions vocals i orquestrals, entre les quals destaquen el Coro Nacional de España, l’Orfeón Donostiarra, el Cor de l’Acadèmia Franz Liszt de Budapest, la Orquesta de Radiotelevisión Española, la Orquestra Simfònica del Vallès i la Orquesta Sinfónica de Màlaga. L’estiu del 2010 fou convidat per la Federació Internacional de Cors a codirigir el Jove Cor Mundial.

Pel que fa al terreny compositiu, disposa d’un ampli catàleg d’obres per a tot tipus de cor, tant a cappella com en col·laboració amb conjunts de música de cambra i orquestra simfònica. Algunes de les seves composicions més celebrades són les cançons per a cor infantil escrites entre els anys 1983 i 1996, la Salve Regina (2002), la fantasia coral-orquestral El mirador (2003) i la cantata El motí (2007), encàrrec de l’Auditori de Barcelona.

Com a pedagog especialista en direcció de cors, sovint imparteix cursos i classes magistrals a diferents ciutats, entre les quals destaquen Barcelona, Palma de Mallorca, Lleida, Múrcia, Segovia, Ljubliana, Budapest, Puerto Madryn i Mendoza (Argentina).

Oriol Castanyer

Inicia els estudis de música al Conservatori Municipal de Música de Sant Cugat del Vallès i els continua al Conservatori Professional de Terrassa, on cursa el Grau Mitjà de Piano i de violoncel, i obté el Premi d’Honor de Piano i Menció d’Honor de Música de Cambra. Posteriorment, fa el Grau Superior de Piano al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Superior del Liceu amb el pianista Miquel Farré, i obté Menció d’Honor de Grau Superior. És finalista al I Concurs de Piano “Eugènia Verdet” i al XXV Concurs “Joan Massià”, i obté Menció d’Honor a la 35a edició del  Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya.

Paral·lelament, ha estudiat direcció coral amb Elisenda Carrasco, Xavier Sans, Mireia Barrera, Xavier Puig, i l’any 2013 es gradua en direcció de cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on estudia amb Josep Vila i Casañas i Johan Duijck.

Interessat en diversos estils dins el món de la música, forma part del grup de música tradicional i popular Amanida Folk amb el qual ha realitzat concerts arreu de Catalunya, Espanya, Portugal, Suïssa i França. Ha estat professor de Cant al Conservatori de Terrassa i actualment és professor d’Harmonia a l’escola de música Aula de So de Sant Cugat del Vallès.

Ha col·laborat amb la Fundació “la Caixa” com a pianista i director muntador en els concerts participatius del Rèquiem de Mozart i el Messies de Haendel. Des del 2011, també col·labora amb el Servei Educatiu de L’Auditori de Barcelona com a director en el projecte Cantània, i és convidat per impartir cursos i tallers per a diferents entitats i festivals (FCEC, Corearte…).

Ha treballat amb el cor Lieder Càmera com a corepetidor i entre novembre de 2008 i juliol de 2014 en va assumir la subdirecció. Ha estat  pianista acompanyant del Cor Infantil de l’Orfeó Català i pianista del Cor Jove Nacional de Cataluya (CJNC), i actualment és pianista i director del Cor Infantil Sant Cugat, director del cor femení Aglepta i de la Coral Sinera. Des de setembre de 2016, assumeix la direcció de la Coral Sant Jordi.

Salvador Parron

Nascut a Barcelona, realitza els estudis de clarinet al Conservatori Municipal de Barcelona. Paral·lelament estudia cant i Història de l’Art. A partir del 1993 prossegueix els estudis de cant a la Guildhall School of Music and Drama de Londres amb Rudolf Piernay i David Pollard, on es gradua l’any 1997 i finalitza el Postgrau d’òpera el 1999. Ha estat professor de dicció al Curs Internacional de Música La interpretación històrica de la Fundació “La Caixa” a Valladolid i del Postgrau en Direcció Coral de Blanquerna (URL, CMMB, FCEC), de cant i de fonètica de llengües estrangeres a l‘Estudi de Barcelona i als Conservatoris de Girona i d’Igualada, i de conjunt vocal i de Lied a l’Esmuc. Després d’haver exercit el càrrec de director acadèmic al Conservatori de Girona de 2008 a 2012, prossegueix la seva tasca docent al mateix centre, al Conservatori Superior del Liceu i al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Ha estat el director del Concurs per a joves cantants de l’Associació Catalana de Professors de Cant, entitat de la qual en va ser fundador i secretari fins el 2010.

Ha participat en diverses produccions operístiques a Gran Bretanya amb companyies com English National Opera, European Chamber Opera (I Quattro Rusteghi), Clonter Opera (Carmen), Palace Opera (La Navarraise), Garden Opera (Le Nozze di Figaro), al American Music Festival al Barbican Centre amb Ariane de Martinu i amb la primera audició a Anglaterra de The Aspern Papers d’Argento i al Festival de Dartington amb Don Giovanni; a Alemanya (Rappresentatione di anima, et di corpo), i al Teatro Real i al Gran Teatre del Liceu amb La Capella Reial de Catalunya en L’Orfeo de Monteverdi. Ha actuat al Festival de Vantaa a Finlàndia amb la Capella de Ministrers, en el  Retablo de Maese Pedro de Falla (OCC/Manel Valdidieso), en La Creació de Haydn (JONC/Josep Pons), en la Passió segons San Joan d’Arvo Pärt a L’Auditori de Barcelona (Jordi Casas), en el Dido & Aeneas de Purcell amb Early Opera Company i, en un programa de Tonadillas escénica amb Estil Concertant, al Palau de la Música de València. Ha fet recitals a Londres (St James’-Piccadilly, St John’s-Smith Square), Brighton, Cardiff, França, Itàlia, Espanya i arreu de Catalunya.

Debuta l’any 2000 al Gran Teatre del Liceu Don Quijote en Barcelona de J. L. Turina, posteriorment a Sabadell amb Il Telemaco de F. Sor, a l’Auditorio Nacional amb El Messies de Händel i al Teatro Real l’any 2004 amb un programa de Tonadillas Escénicas amb G. Garrido i L’Ensemble Elyma, recentment enregistrat pel segell K617. Ha cantat Chaplitsky en la producció del 2003 de La Dama de Piques de Txaikovski al Gran Teatre del Liceu, Una Cosa Rara de V. Martín i Soler al Palau de la Música de València, L’Apoteosi de Kapsberger, l’any 2006, a l’Auditori de Pamplona, al Kursaal de Donostia i al Teatro Arriaga de Bilbao. Darrerament ha cantat a l’Auditori de Girona l’oratori Magdalena Penitent de F. Civil i el Requiem de W. A. Mozart, El Rei David de A. Honegger a l’Auditori de Lleida i a l’Auditori Winterhur de Barcelona i, amb l’Ensemble L’Albera, grup guanyador del Concurs de Música Antiga de Sevilla, el programa Strana armonia d’amore, al Festival (a)phònica de Banyoles i al Festival Antiqua 2008 a Castagneto Po, el Dichterliebe de R. Schumann al Festival de Música de Manlleu i el programa Barroc 3.0 a Olot, Osca i Toulouse, entre d’altres.

L’any 2007 va publicar la traducció al català del tractat de Pierfrancesco Tosi, Opinions de cantants antics i moderns, o sigui, observacions sobre el cant florit per l’editorial DINSIC i el 2012 finalitza els seus estudis de Màster en Gestió Cultural.