Cor Jove Nacional de Catalunya 2016

La quarta edició del Cor Jove Nacional de Catalunya es va celebrar entre Vila-seca i Vaison la Romaine, a França, del 26 de juliol a l’1 d’agost. Després d’uns dies de treball a Vila-seca, que van culminar amb concerts a l’Auditori Josep Carreras i a la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, el CJNC16 va viatjar cap a Vaison la Romaine per participar al festival Choralies, convidat per treballar al costat dels cors joves nacionals de Noruega, Itàlia i França. En el marc d’aquest festival va oferir concerts a l’Église de la Ville haute i a la Catederal de Vaison la Romaine, i a Châteauneuf-de-Gadagne, a més del concert conjunt amb els altres tres cors joves nacionals al teatre antic de Vaison la Romaine, interpretant la Sea Symphony de Vaughan Williams sota la direcció de Philippe Forget.

El director d’aquesta edició va ser Xavier Pastrana, i va comptar amb Oriol Castanyer com a pianista. El repertori feia un repàs per alguns dels grans autors catalans, com ara Lamote de Grignon, Joaquim Serra, Cristòfor Taltabull o Manuel Oltra.

Xavier Pastrana

Després d’obtenir el títol superior de guitarra, Xavier Pastrana se centra en l’estudi de la direcció i la composició. Durant aquest estudi passa pel mestratge de reconeguts directors com Pierre Caó, Frieder Bernius, Jorma Panula o Salvador Mas, afegits als professors U. Lajovich i S. Pironkoff de la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena.

En el camp de la composició deu la seva formació al mestre Manel Oltra amb qui estudia també orquestració. Durant la seva carrera, li han estat encarregades obres simfònico-corals des d’entitats com l’Escola Municipal de Música de Tarragona o l’Escola Coral de l’Orfeó Català, entre d’altres. Així mateix, ha obtingut diversos premis de composició en els “Premis Ciutat de Reus de Composició de Corals Infantils” o el premi de composició “Orfeó Manresà”

Després d’haver estat sotsdirector de l’Orfeó Català i del Coro de la Orquesta Ciudad de Granada, és nomenat director del Cor Sant Esteve de Vila-seca i, més tard, del Cor Lieder Càmera, amb qui desenvolupa la seva carrera durant els anys 2008 a 2013. Amb aquests cors ha fet diversos enregistraments per a Catalunya Música, Televisió de Catalunya, TAC12 i els segells Columna Música, Música Global i La Mà de Guido.

Actualment centra la seva activitat artística en l’Ensemble O Vos Omnes – un jove grup de música antiga-  i el Cor i Orquestra de l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca. 

Oriol Castanyer

Inicia els estudis de música al Conservatori Municipal de Música de Sant Cugat del Vallès i els continua al Conservatori Professional de Terrassa, on cursa el Grau Mitjà de Piano i de violoncel, i obté el Premi d’Honor de Piano i Menció d’Honor de Música de Cambra. Posteriorment, fa el Grau Superior de Piano al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Superior del Liceu amb el pianista Miquel Farré, i obté Menció d’Honor de Grau Superior. És finalista al I Concurs de Piano “Eugènia Verdet” i al XXV Concurs “Joan Massià”, i obté Menció d’Honor a la 35a edició del  Concurs de Joves Intèrprets de Piano de Catalunya.

Paral·lelament, ha estudiat direcció coral amb Elisenda Carrasco, Xavier Sans, Mireia Barrera, Xavier Puig, i l’any 2013 es gradua en direcció de cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) on estudia amb Josep Vila i Casañas i Johan Duijck.

Interessat en diversos estils dins el món de la música, forma part del grup de música tradicional i popular Amanida Folk amb el qual ha realitzat concerts arreu de Catalunya, Espanya, Portugal, Suïssa i França. Ha estat professor de Cant al Conservatori de Terrassa i actualment és professor d’Harmonia a l’escola de música Aula de So de Sant Cugat del Vallès.

Ha col·laborat amb la Fundació “la Caixa” com a pianista i director muntador en els concerts participatius del Rèquiem de Mozart i el Messies de Haendel. Des del 2011, també col·labora amb el Servei Educatiu de L’Auditori de Barcelona com a director en el projecte Cantània, i és convidat per impartir cursos i tallers per a diferents entitats i festivals (FCEC, Corearte…).

Ha treballat amb el cor Lieder Càmera com a corepetidor i entre novembre de 2008 i juliol de 2014 en va assumir la subdirecció. Ha estat  pianista acompanyant del Cor Infantil de l’Orfeó Català i pianista del Cor Jove Nacional de Cataluya (CJNC), i actualment és pianista i director del Cor Infantil Sant Cugat, director del cor femení Aglepta i de la Coral Sinera. Des de setembre de 2016, assumeix la direcció de la Coral Sant Jordi.