Etiqueta: CJNC18
Cor Jove Nacional de Catalunya 2018
Josep Vila i Casañas va ser el director de la sisena edició del Cor Jove Nacional de Catalunya, durant la qual les seves composicions van tenir, també, un paper destacat. El CJNC18 va arrencar el 9 de juliol a Barcelona amb els assajos de preparació del XLII Congrés Mundial de Pueri Cantores, on el Cor Jove Nacional de Catalunya va participar en l’estrena del “Magnificat brevis” de Bernat Vivancos i la “Missa Sagrada Família” de Josep Vila i Casañas.
Del 27 de juliol al 5 d’agost de 2018, el CJNC va participar, per primera vegada, al festival Europa Cantat de l’European Choral Association. Allà, a més d’oferir concerts en solitari, va compartir taller amb els cors joves nacionals de França i Itàlia, interpretant obres de Mahler, Brahms, Augustinas i Rheinberger per a doble i triple cor, sota la direcció de Filippo Maria Bressan.
L’octubre de 2018, el CJNC18 va viatjar a Brussel·les convidat per l’eurodiputat Ramon Tremosa, on va oferir un concert de música coral catalana a l’església de Saint Jean Baptiste du Beguinage, a més de visitar el Parlament Europeu. Pocs dies després, a Barcelona, iniciava l’enregistrament del primer disc del Cor Jove Nacional de Catalunya, a la Basílica de la Mercè de Barcelona. Un recorregut per la música sacra catalana, del barroc al segle XXI, que inclou el “Magnificat Brevis” de Vivancos i la “Missa Sagrada Família” de Vila i Casañas, amb Arnau Farré a l’orgue.
Josep Vila i Casañas
És un dels directors de cors més reconeguts de Catalunya i de l’Estat espanyol. La intensa tasca que està duent a terme en l’àmbit de la direcció coral i de la composició li ha valgut un ampli reconeixement de la crítica i del públic. Des de l’any 1998 és el director de l’Orfeó Català, que té la seu al Palau de la Música Catalana. El 2011 fou nomenat director titular del Cor de Cambra del Palau, un conjunt de veus professionals fundat pel mateix Orfeó l’any 1991. Paral·lelament a la seva activitat artística, exerceix de professor de direcció de cors a l’Escola Superior de Música de Catalunya des de l’any 2005.
Format en direcció coral sota el mestratge de Manel Cabero, Lluís Vila, Pierre Cao, Laszlo Heltay, Josep Prats, Johan Duijk i especialment Eric Ericson, ha estat fundador i director del Cor Lieder Càmera de Sabadell durant 16 anys, fet que li ha permès enregistrar una àmplia discografia. Anteriorment havia estat director titular de la Coral Càrmina de Barcelona i del Coro de Radiotelevisión Española.
Al llarg de la seva trajectòria artística, ha dirigit altres formacions vocals i orquestrals, entre les quals destaquen el Coro Nacional de España, l’Orfeón Donostiarra, el Cor de l’Acadèmia Franz Liszt de Budapest, la Orquesta de Radiotelevisión Española, la Orquestra Simfònica del Vallès i la Orquesta Sinfónica de Màlaga. L’estiu del 2010 fou convidat per la Federació Internacional de Cors a codirigir el Jove Cor Mundial.
Pel que fa al terreny compositiu, disposa d’un ampli catàleg d’obres per a tot tipus de cor, tant a cappella com en col·laboració amb conjunts de música de cambra i orquestra simfònica. Algunes de les seves composicions més celebrades són les cançons per a cor infantil escrites entre els anys 1983 i 1996, la Salve Regina (2002), la fantasia coral-orquestral El mirador (2003) i la cantata El motí (2007), encàrrec de l’Auditori de Barcelona.
Com a pedagog especialista en direcció de cors, sovint imparteix cursos i classes magistrals a diferents ciutats, entre les quals destaquen Barcelona, Palma de Mallorca, Lleida, Múrcia, Segovia, Ljubliana, Budapest, Puerto Madryn i Mendoza (Argentina).